Category: Demans

Demans

Demans unutkanlığın ön planda olduğu birçok hastalığa verilen genel bir isimdir. Özellikle yaşlı popülasyonda sıkça rastlanan demans, farklı hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Halk arasında bu rahatsızlık bunama olarak da adlandırılabilir. Bu yazıda demansın tanımından, oluşma riskini azaltmaya kadar, merak edilen bir çok konuyu sizler için derledik.

Demans nedir?

Demans; hafızayı, düşünmeyi ve sosyal becerileri etkileyen bir grup semptomu tanımlar. Demans tek bir hastalık değildir. Aksine birçok türü vardır. En sık gözlenen türü olan Alzheimer demansı bütün demansların yaklaşık %60 ila %80’inden sorumludur. Bir inme sonucunda oluşan vasküler demans ise en sık gözlenen ikinci demans türüdür.

Kelime anlamı olarak demans, Latince mens yani zihin kelimesinden türetilmiştir. Demans ise zihnin yitirilmesi anlamına gelmektedir. Bununla beraber demanslar, özellikle Alzheimer demansı bir anda oluşmaz, belirtiler yavaş yavaş ortaya çıkar ve ilerleyicidir. Bazı demanslar ise vücuttaki bir maddenin eksikliğine ya da bir maddenin ya da ilacın yan etkisine bağlı olarak ortaya çıkar. Bu tip demanslar genellikle ilerleyici olmaz ve geri dönüşü vardır.

Demans neden oluşur?

Beyin, her biri farklı işlevlerden (örneğin hafıza, yargılama ve hareket) sorumlu olan birçok farklı bölgeye sahiptir. Belirli bir bölgedeki hücreler zarar gördüğünde, o bölge normal işlevlerini yerine getiremez.

Demans hastalığı, beyin hücrelerinin zarar görmesinden kaynaklanır. Bu hasar, beyin hücrelerinin birbirleriyle iletişim kurma yeteneklerini engeller. Beyin hücreleri normal şekilde iletişim kuramadığında, düşünme, davranış ve duygular etkilenebilir.

Farklı demans türleri, beynin belirli bölgelerindeki, belirli beyin hücre hasarı tipleri ile ilişkilidir. Örneğin, Alzheimer hastalığında, beyin hücrelerinin içindeki ve dışındaki bazı proteinlerin yüksek düzeyde olması, beyin hücrelerinin sağlıklı kalmasını ve birbirleriyle iletişim kurmasını zorlaştırır. Hipokampus adı verilen beyin bölgesi, beyindeki öğrenme ve hafızanın merkezidir ve bu bölgedeki beyin hücreleri Alzheimer hastalığında genellikle zarar gören ilk bölgedir. Bu yüzden hafıza kaybı genellikle Alzheimer’ın ilk semptomlarından biridir.

Demansın türleri nelerdir?

İlerleyici (progresif) demanslar aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

  • Alzheimer Hastalığı: Her ne kadar Alzheimer hastalığının tüm nedenleri bilinmese de, uzmanlar küçük bir yüzdesinin ebeveynden çocuklara aktarılabilen üç genin mutasyonları ile ilişkili olduğu bilinmektedir. Birkaç farklı gen muhtemelen Alzheimer hastalığında rol alırken, riski arttıran önemli bir gen apolipoprotein E4’tür (APOE). Alzheimer hastalığı olan hastalarda beyinlerinde beta amiloid plak denilen protein öbekleri ve tau proteinden oluşan lifli yapılar birikir. Bu öbeklerin sağlıklı nöronlara ve onları birbirine bağlayan liflere zarar verdiği düşünülmektedir.
  • Vasküler Demans: Bu ikinci en yaygın demans türü ise beyninize kan sağlayan damarların zarar görmesinden kaynaklanır. Vasküler demansın en yaygın semptomları problem çözme, yavaş düşünme, odaklanma ve organizasyon ile ilgili zorlukları içerir. Bunlar hafıza kaybından daha belirgin olma eğilimindedir.
  • Lewy Cisimciği Demansı: Lewy cisimleri, beyinde bulunan balon şeklinde anormal protein yığınlarıdır. Yaygın belirti ve semptomlar arasında; uykuda rüya görürken hareket etmek, var olmayan şeyleri görmek (görsel halüsinasyonlar), odak ve dikkat sorunları vardır.
  • Frontotemporal Demans: Bu hastalık genel olarak kişilik, davranış ve dil ile ilgili alanların yer aldığı beynin ön ve temporal loblarındaki sinir hücrelerinin parçalanması (dejenerasyonu) sonucu oluşan bir hastalık grubudur. Yaygın semptomlar davranış ve kişilik değişikliği, düşünme, yargılama, dil ve harekette bozulmadır.
  • Karışık demans: Demansı olan 80 yaş ve üstü beyinlerin otopsi çalışmaları, Alzheimer hastalığı, vasküler demans ve Lewy cisimciği demansı gibi birçok etmenin bir arada bulunabildiğini göstermektedir. Demansın karışık olmasının semptomları ve tedavileri nasıl etkilediğini belirlemeye yönelik çalışmalar devam etmektedir.

Demansın sıklığı nedir?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre; dünya çapında 50 milyon civarında demans hastası bulunup, bunların % 60’ı düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşamaktadır. Her yıl yaklaşık 10 milyon yeni demans vakası görülmektedir. Toplumun yaşlanması ile birlikte demans hastalarının toplam sayısının 2030’da 82 milyona, 2050’de ise 152 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir.

Demansın belirtileri nelerdir?

Demansın en belirgin belirtisi yeni alınan bilgilerin unutulmasıdır. Bunun haricinde bir kişinin, demans hastası olarak kabul edilmesi için aşağıdaki işlevlerden en az ikisinde bozulma gözlenmelidir:

  • Bellek,
  • İletişim ve dil,
  • Odaklanma ve dikkat etme yeteneği,
  • Muhakeme ve yargı,
  • Görsel algı.

Kendinizde ya da yakınınızda hafıza sorunları ya da yukarıda belirtilen düşünme becerilerinde bir bozukluk gözlüyorsanız, nedeni belirlemek için en kısa sürede bir uzmana görünmeniz gerekir. Semptomlar geri dönüşümü olmayan bir demansı işaret etse de; erken tanı, bir kişinin mevcut tedavilerden en iyi şekilde faydalanmasını sağlar. Aynı zamanda gelecek için plan yapma konusunda size zaman kazandırmış olur.

PENDİK HUZUREVİ VE YAŞLI BAKIM EVLERİ

Pendik huzurevi,
Pendik huzurevleri,
Pendik yaşlı bakım evleri,
Pendik yaşlı bakım merkezi,
Pendik Alzheimer bakım evi,
Pendik hasta bakım evi,
Pendik kanser bakım merkezi,
Pendik paliyatif bakım merkezi,
Pendik şizofren bakım evi,
Pendik yatılı fizik tedavi merkezi,
Pendik yatalak hasta bakım evi,
Pendik huzurevi fiyatları,
Pendik özel huzurevleri,
Pendik devlet huzurevi,

DEVAMINI OKU

TUZLA HUZUREVİ VE YAŞLI BAKIM EVLERİ

Tuzla huzurevi,Tuzla huzurevleri, Tuzla yaşlı bakım evleri, Tuzla yaşlı bakım merkezi, Tuzla Alzheimer bakım evi,
Tuzla hasta bakım evi,
Tuzla kanser bakım merkezi,
Tuzla paliyatif bakım merkezi,
Tuzla şizofren bakım evi, Tuzla yatılı fizik tedavi merkezi, Tuzla yatalak hasta bakım evi

DEVAMINI OKU

ÜSKÜDAR YAŞLI BAKIM MERKEZİ-ÜSKÜDAR HASTA BAKIM EVİ

Üsküdar şizofren hasta bakım evi, Üsküdar alzheimer bakım merkezi, Üsküdar alzheimer bakımevi, Üsküdar devlet huzurevi, Üsküdar hasta bakım evi, Üsküdar hasta bakım merkezi, Üsküdar huzurevi, Üsküdar kanser hastası bakım evi, Üsküdar özel huzurevi, Üsküdar paliyatif bakım merkezi, Üsküdar parkinson hasta bakım evi, Üsküdar yaşlı bakım evi, Üsküdar yaşlı bakım merkezi, Üsküdar yatalak hasta bakım evi

DEVAMINI OKU
Avrasya yaşlı bakım merkezi
Alzheimer

Özel Avrasya Yaşlı Bakım Merkezi

Avrasya Yaşlı Bakım Merkezi  4.7/5 Adres Küçükbakkalköy Mah. Merdivenköy Yolu No:19 Ataşehir / İSTANBUL Website Özel Avrasya Huzurevi Kapasite 52 Huzurevi Yaşlı Sayısı 46

DEVAMINI OKU
tatlı hayat yaşlı basımevi ve huzurevi
Alzheimer

Tatlı Hayat Yaşlı Bakımevi

Özel Tatlı Hayat Huzurevi  4.3/5 Adres Hürriyet, Işıksaçan Sokak No: 3, Yakacık, Kartal, İstanbul Website Tatlı Hayat Yaşlı Bakımevi Kapasite 150 Huzurevi Yaşlı Sayısı

DEVAMINI OKU
Paylaşmak önemsemektir.
Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp

Huzurevi mi arıyorsunuz?

Kategoriler

Popüler Huzurevleri

Uzmanlarımızla İletişime Geçin.

Sosyal hizmet uzmanlarımızla iletişime geçerek aradığınız yaşlı bakım merkezi hakkında ücretsiz bilgi alın.

Popüler Yazılar

Call Now ButtonHemen ARA
huzurevi ekle, huzurevi fiyatları

Huzurevi Fiyatları

Kurumunuzu ücretsiz olarak Huzurevi Fiyatlarına eklemek için lütfen gerekli alanları eksiksiz doldurun. Uzmanlarımız en kısa sürede mail yoluyla iletişime geçecek.